orang sedang golek-golek(s)ㅎㅎ


Instagram
NOTICE ME SENPAI
SYA
[2♡17]-Currently doin Foundation in Law at UITM Dengkil.

$


Assalamualikum! Syahirahyusri - 19 - Blog about : personal life | blog tutorials & stuffs | short stories | girl stuffs


Entry About Link Stuff




Let's Click !



N♡te t♡ self :

The only thing you'll be sorry in the future is to do things without a purpose. Be rich, not only on numbers but focus more on experiences. Be strong, to know that failures are the keys to success. Be kind, it's our responsibility to build a better world. Be thankful, and you'll find happiness in little things. Greater things are waiting ahead, all you need is to believe, look forward and stay positive.

((always keep in touch))

Road to Clear Skin Journey : from 2012

Assalamualaikum :)

Okay, I tak tahu nak mulakan macam mana but I think I nak buat satu entri macam mana I boleh get rid of acne/pimples on my face. 
Damn okay I ain't beauty guru. HAHAHAAH! Just. bosan. so. I. come. through. this. 

How it was started?

Masa tu form 2, I had one pimple on my forehead. Then it become 2 on my cheek. That time biasalah budak lelaki suka bahan-bahan and I am not use to it and I rasa ugly :'(. Sebab kulit masa tu licin weh. 
Then, I ada tanya one auntie ni how to get rid of it and dia bagi la tips bawang putih whatsoever malas nak explain its so funny you guys can go google how to get rid of acne using natural sources without chemical nanti mungkin jumpa petua bawang putih tu. HAHAHA lmao. 
I've tried it. I am that person yang tak sabar and I nak benda tu hilang terus but how come duh. So, I repeat again until I rasa 'burn' on my skin. Tak besar sangat but boleh jelas nampak terbakar. :( BURN!!! 

So, I tak nangis pun just tak senang tidur ha amik kau dari 3 bijik jadi lain pulak. I pergi sekolah dengan perasaan yang sangat MALU nak mati. Until makcik kantin pun tegur and I terus immediately call my mum kat sekolah and cakap nak pergi watson/guardian beli ubat. 

Masa kat farmasi tu, orang tu macam biasalah recommended macam-macam and I pilih Bio Oil. Just nak cakap, Bio Oil tak la buat kau punya parut tu hilang dalam masa yang singkat. It takes time. I stay with it almost 2 years then bye bye Bio Oil. Pastu tak ingat lah apa jadi yang pastinya, I am so UGLY fucking UGLY sampai semua orang tegur satu sekolah tahu I am so DOWN nangis hari-hari, depress, stress, mental breakdown, bla, bla, I can't describe my pain that time, it so hurt........ lagi sakit bila orang tegur, pandang kau sambil bisik-bisik................. okay, siapa yang pernah rasa or tengah rasa maybe faham apa I rasa that time. 

Lepastu mula lah try and error semua produk dari yang ada chemical kepada yang natural. Homemade la macam-macam pernah try. 

Okay nak cerita product paling worst for me and tak sesuai dulu.
*I can't remember all the products that I've been use, it's been years...... 

  1. Garnier Pure Action.



    Masa mula-mula nampak iklan kat TV terus pergi beli. SATU SET hoke. Bukan yang trial punya. Pastu mula-mula pakai, damn pedih. Gigih la jugak guna dalam 1-2 weeks pastu fed up and I stop.
  2. Sabun beras.

    Lepas Garnier tak berkesan and rasa makin teruk, hampir putus asa masa tu. I feel like my skin bukan macam human skin anymore. Banyk gila jerawat merata. Jerawat apa kau nak semua aku pernah ternak ;'(. HAHA
    Pastu gi la google, taknak pakai yang ada bahan kimia la (konon), pastu pi beli sabun beras kat my one shop serious wangi gila bau!. Yang ni pakai sekali, rasa pedih and kering sampai duduk depan kipas nak bagi hilang rasa pedih. And STOP pakai. Nasib baik murah.
  3. Nano White.

    Image result for nano white

    Yang ni beli sebab takleh resist promoter tu. Pun tak lama pakai yang ni. Tak best. Baca review serious gempak sampai takleh tunggu esok nak beli. Bila dah beli, tak sesuai, tak de apa-apa efek.
  4. Janna Lawa.

    Pergh nama! Boleh lawa ke pakai? Haha! Best lah pakai ni. Muka aku putih weh. Jerawat je still taknak blah. I pakai satu set. Mahal oke satu set. Beli kat IG. Pencuci and moisturizer dia best. Tak bagi kulit menderita and I repeated order 2 kali. Tapi manusia mana pernah bersyukur. I tetap nak kulit flawless :'). I stop la pakai sebab time tu heboh produk local tak bagus. Lagipun, mahal. As a student mana ada duit nak pi beli. HAHA. Now, I tak tahu apa khabar produk ni. Still ada orang pakai ke?



    Pastu, I mula tengok beauty gurus punya tips dekat Youtube. My fav, Michele Phan and Bubzbeauty. And masa tu tengah gila k-pop so banyak cari Korean Skincare Routine. hehe

    beautiful, michelle, and michelle phan image

    Image result for bubzbeauty beauty guru
From youtube, banyak benda aku belajar. Dari basic macam cara tidur, makan and paling penting kebersihan tu penting. Until now, I buat even sometimes aku envy dengan perempuan yang flawless tapi kebersihan so-so je. Rambut tak ikat pun takpe. I paling pantang tak ikat rambut or rambut melekat kat muka. HAHAH.

And, masa dekat area rumah I ada Cosway, I selalu pergi situ. First time pergi ada pharmaceutist kat situ. Bukan promoter. So, dia suggest I pakai for starter :

Image result for t3 gel face wash

Image result for t3 gel acne

and consume :

Image result for blackmores grape seed forte

I pakai and consume semua ni sampai kulit I dah stop meradang. Memang best. Paling best yang gel T3 Mycin sebab ia sangat berkesan kat I.

Lepas dah okay, I tukar lah. Buat research dulu macam biasa takut tersalah beli kang rosak lagi. So, I  pilih la one product ni. 

Image result for cetaphil

Pakai ni sebab terjumpa kat Youtube. Macam best and I pun try. I beli time tu ada promotion 2 botol besar ni dalam RM187 macam tu. Bagi I sangat worth it. I rate 9.5/10. Yang tak best pasal harga dia mahal kalau takde promotion. So, kalau ada orang tanya I, memang I akan terus promote Cetaphil je. Tapi bila dah promote, banyak pulak songeh. Tak best la takde buih la and ada paraben la. Yes, masa I pakai dulu I refer ingredients dia memang stated paraben. For me, korang buat research and fikir betul-betul. I use this cetaphil sampai habis 2 botol tu and kulit I memang okay. Serious talk! Pastu I bertukar ke Simple sebab still takut nak pakai skincare yang whitening ke apa. Almost believe yang I can go further, now I pakai Hada Labo skincare. Sekarang pun I tak suka pakai one set. Semua campur. Dulu mostly Simple now Hada Labo. Hada Labo paling best lotion dia la. HAHAHA everyone say yes kan? 

So, thats all. Nak ke I post how I look before? HAHAHAH nightmare pulak nanti! 


Back then........ (sila ZOOM)

*BTW, sorry la kejap I kejap aku sebab terkena kejutan budaya AHAHA k tipu




Now.....












Labels: ,


Copyright. All rights Reserved | syahirahyusri Official Blog ♥