orang sedang golek-golek(s)ㅎㅎ


Instagram
NOTICE ME SENPAI
SYA
[2♡17]-Currently doin Foundation in Law at UITM Dengkil.

$


Assalamualikum! Syahirahyusri - 19 - Blog about : personal life | blog tutorials & stuffs | short stories | girl stuffs


Entry About Link Stuff




Let's Click !



N♡te t♡ self :

The only thing you'll be sorry in the future is to do things without a purpose. Be rich, not only on numbers but focus more on experiences. Be strong, to know that failures are the keys to success. Be kind, it's our responsibility to build a better world. Be thankful, and you'll find happiness in little things. Greater things are waiting ahead, all you need is to believe, look forward and stay positive.

((always keep in touch))

syeira yusri's trip 2014 : Kerteh, Terengganu [1]

assalamualaikum, 

-26 Ogos 2014-

so, here I'll start my trip's journey story with Laura. 

*pardon my dwi-bahasa*
an early morning at school Laura was crying because of some matter, teacher hafizah and me tried to calmed her down and we went to grab some breakfast. She bring her phone but I didnt. I really feel down... not seeing my EXO's videos and photos for 4days and can't keep contact with my family. But what can I do??? It's already late to regret. 

after breakfast, we went to Jabatan Pendidikan Selangor @ Shah Alam with Cikgu Hafi as our cikgu pengiring. Tunggu semua sekolah berkumpul at jabatan then bergerak ke Kerteh, Terengganu. setiap sekolah hanya menghantar 2 orang pelajar sahaja. 

satu perjalanan yang sangat memenatkan dengan lebih 7 jam didalam bas. tak sakit badan cuma tak selesa nak tidur je ㅠㅠ boleh dikatakan aku dah macam Tao dalam EXO SHOWTIME masa nak pergi beach; that time semua orang pergi makan dia stay dalam kereta and tidur sampai la dorang reach at their destination. tsk tsk aku dapat rasakan sejak kebelakangan ni aku dah macam "sleepyhead jongin" HAHAHA


sepanjang perjalanan ke Terengganu, banyak tempat kami berhenti untuk singgah makan. SERIOUSLY, aku taktahu pun yang makanan perlu DIBAYAR SENDIRI! the fuck, cikgu tak bagitahu pun... dengan berbekalkan RM40 yang mak aku bagi, terpaksa lah makan ala kadar je. sedih bila tengok orang lain makan nasi berlauk. pergi saja aku dah habis RM19. whut??!! tak pernah lagi aku pergi kem, makan kena bayar sendiri, so aku agak kecewa la jugak. dah la cikgu cakap semua ditanggung but lastly.... sebelum pergi, mama beriya-iya paksa aku bawak duit tapi aku menolak pada awalnya. manalah aku tahu kem kalini perlukan duit. kata-kata ibu selalu benar ;')


@ mcdonald genting sempah ; pls dont brag about boycott. duit aku tak cukup nak makan nasi.... ni first stop so I'm saving up for the next stop. 

;Laura, she's Iban not Chinese. a lot of people at kem salah anggap she's chinese even some of them talk to her in chinese which is she's not fully cant understand but I know they told her that she's pretty. LUCKY ㅠㅠㅠㅠ


@ our last stop at Pahang for lunch. I'm not remember nama kedai makan ni but nak masuk tandas kena bayar 30 sen. nasib baik tandas dia bersih ;')


finally, sampai kat Pusat Santuari Penyu Ma'Daerah Kerteh, Terengganu. view beach dia subhanallah, cantik! betul-betul sebelah rumah panjang yang kiteorang duduk selama 4 hari 3 malam. malangnya, tak boleh mandi manda pun. 

malam tu, ada sedikit taklimat pasal penyu. macam-macam aku tahu for the first time. tetiba syahirah yusri berubah menjadi penyelamat penyu / pencinta alam sekitar??? coincidence lol
pastu orang tu cakap ada penyu dah naik untuk bertelur. dia cakap memang rezeki kiteorang dapat merasai pengalaman melihat penyu bertelur!!!

nak pergi ke lokasi penyu tu bertelur..........gila jauh...masa kat beach tak boleh on lampu. gelap. kaki rasa berat je nak melangkah sebab jalan atas pasir pantai. bila dah sampai penyu tu dah fully bertelur and dia tengah gali lubang palsu sebelum dia balik ke pantai. orang tu cakap, penyu gali 2 lubang iaitu satu lubang telur dia satu lagi lubang palsu. tujuannya ialah untuk mengelirukan pemangsa. first time aku dapat pegang penyu. kulit dia, cengkerang dia................. 

lepastu, kami pakai glove untuk ambil telur penyu untuk ditanam di hatceri. what's hatcery? got google meh. 
lepastu kami dapati banyak penyu betina naik untuk bertelur disitu pada malam itu. aku dah terlalu mengantuk untuk menikmati pengalaman jadi aku tidur.... 
3-4 kali jugaklah berulang alik ke pantai. agak bengang sebab tak dapat baring. HAHAHA
akhirnya, acara kemuncak pada malam itu ialah, melepaskan anak-anak penyu ke pantai. moment ni aku teringat cerita wonderpets masa dia selamat kan anak penyu sebab sama dengan apa yang aku lalui malam tu ;)
aku niatkan kat penyu yang aku lepaskan tu, semoga dia berusaha berenang jauh dan membesar demi generasi penyu... "berjuanglah demi kehidupan".

so, malam tu aku tidur dengan nyenyak tanpa gigitan nyamuk. ceh

DAY 1, END. 

Labels: , , ,


Copyright. All rights Reserved | syahirahyusri Official Blog ♥