orang sedang golek-golek(s)ㅎㅎ


Instagram
NOTICE ME SENPAI
SYA
[2♡17]-Currently doin Foundation in Law at UITM Dengkil.

$


Assalamualikum! Syahirahyusri - 19 - Blog about : personal life | blog tutorials & stuffs | short stories | girl stuffs


Entry About Link Stuff




Let's Click !



N♡te t♡ self :

The only thing you'll be sorry in the future is to do things without a purpose. Be rich, not only on numbers but focus more on experiences. Be strong, to know that failures are the keys to success. Be kind, it's our responsibility to build a better world. Be thankful, and you'll find happiness in little things. Greater things are waiting ahead, all you need is to believe, look forward and stay positive.

((always keep in touch))

no-body perfect

assalamualaikum , 



some people selalu beri reaction yang menjengkelkan serta kata-kata yang negatif yang mampu membuatkan seseorang lost confidence & self-esteem . ingat senang ke nak built keyakinan diri ? padahal keyakinan tu lah yang membuatkan orang tahu kita ni orangnya bagaimana . 

contoh-contoh reaction yang common :

si berbadan gempal -

"EI , dulu kau skinny . asal sekarang gemuk ? makan banyak ni . diet lah ! ish , peha kau tu dah nampak macam ayam KFC ."

si muka tak berapa putih -

"EI , asal dalam gambar putih , jumpa depan-depan hitam ? ni kes edit camera 360 lebih ni . bajet hanez suraya jep nak putihnyaaaa"

si badan busuk -

"EI , tobat tanak duduk sebelah dia dah . badan pergh bau macam loji ! perempuan tu ei camne nak kahwin ni"

si muka berjerawat -

"EI , asal muka kau dah teruk sekarang ? ni mesti pakai macam-macam kan . tu lah nak cantik sangat . banyak gila jerawat kau . try la produk sekian sekian ni confirm muka kau ok balik . tu dah teruk sangat jerawatnya"

si gigi kuning -

"EI , dia tu dah berapa tahun tak gosok gigi ? kuning mengalahkan warna emas aku ni haa"

okay banyak lagi kata-kata keji yang mungkin korang sendiri pernah dapat . confirm perasaan & hati korang rasa tersiat-siat & rasa nak humban je si mulut keji ni dalam lubang kubur .

at least , kalau nak menengur kekurangan seseorang tu tegur la secara baik . ada jugak benda yang tak menggangu hidup kita , tapi kita ni manusia suka sangat judge fizikal yang nyata . contohnya kita kutuk orang obesiti . kau mana tahu dia obes sebab dia tengah bahagia ke ? atau perubahan hormon buatkan nafsu makan dia melonjak . lagipun ibu bapa atau diri dia sendiri mampu kenyangkan perut dia , buat apa nak sibuk ? jangan ingat orang gemuk takboleh kurus . entah-entah kat U atau time kerja dia kurus , pergh korang pun tak kenal . pastu ni paling common dalam hidup aku sebab aku sendiri lalui , muka jerawat . amboi mulut suka je accuse dia guna macam-macam produk untuk cantik . ke kau tak belajar sains yang hormon pun boleh menyebabkan tumbuhnya jerawat ? if teruk pun , mungkin dia tak jumpa face wash yang sesuai atau dia stress . ish macam-macam reasons kita boleh fikir logik . jangan asyik nak fikir negatif je . 

last but not least , tolonglah jangan jatuhkan keyakinan & harga diri orang sekeliling kita . kalau benci pun jangan gunakan hal ni untuk downkan orang . serius childness . kalau kau rasa kau cantik , dah cukup sempurna di mata kau , kau belum tentu sempurna dihadapan Allah swt . apa yang kita miliki pun tak selamanya kekal . sebab semua hanya pinjaman semata-mata . ingat baik-baik , sentiasalah bersyukur apa adanya pada diri kita .

nota dari aku : sebagai seorang pelajar dan manusia , tipulah kalau aku takde keinginan nak cantik , flawless , putih blabla macam orang lain . tapi bagi aku , sekarang masa untuk aku belajar . walaupun result tak gempak mana tapi aku masih nak belajar tanpa pressure diri aku dengan kekurangan yang aku ada . and ada segelintir pelajar kat sekolah yang mempersoalkan tentang kekurangan itu , aku rasa macam perlu ke perhatian mereka untuk perubahan diri aku ? pujangga ada berkata , "kata-kata itu lebih tajam dari mata pedang" 

sekian


Labels: ,


Copyright. All rights Reserved | syahirahyusri Official Blog ♥