orang sedang golek-golek(s)ㅎㅎ


Instagram
NOTICE ME SENPAI
SYA
[2♡17]-Currently doin Foundation in Law at UITM Dengkil.

$


Assalamualikum! Syahirahyusri - 19 - Blog about : personal life | blog tutorials & stuffs | short stories | girl stuffs


Entry About Link Stuff




Let's Click !



N♡te t♡ self :

The only thing you'll be sorry in the future is to do things without a purpose. Be rich, not only on numbers but focus more on experiences. Be strong, to know that failures are the keys to success. Be kind, it's our responsibility to build a better world. Be thankful, and you'll find happiness in little things. Greater things are waiting ahead, all you need is to believe, look forward and stay positive.

((always keep in touch))

Salam Ramadhan :)



assalamualaikum semua :)

rasanya belum terlambat nak ucapkan salam ramadhan kepada semua umat islam :) 
harini ialah ramadhan yang ketiga . 
harapnya semua puasa :)

manfaatkanlah bulan yang mulia ini . 
solat fardu 5 waktu .
pergi solat terawih . 
lepas sahur jangan tidur , walaupun mata dah kuyu gila cuba rajinkan diri ambil buku dan baca . insyaAllah mudah masuk dalam kepala otak . haha *mama cakap*
kurangkan bercakap . 
melatih diri jadi penyabar . 
penuhi masa lapang dengan perkara yang berfaedah . 



benda yang paling special yang orang suka tentang ramadhan ni antaranya ialah baazar . 
sebab ada makanan yang hanya dijual pada waktu ni sahaja . orang kata 'limited edition'
hendaklah kita berjimat cermat semasa membeli juadah berbuka . 
rasanya semua dah tahu , 
kalau kita rasa nak beli atau makan itu ini , ianya didorong oleh nafsu 
jadi , bersederhana lah . 


*ustazah kata*
pernah tak tengok iklan yang ada statement 
kalau kita makan supplement tu kita tidak akan berasa lapar ?
sebenarnya apa konsep puasa ?
"puasa adalah menahan diri daripada melakukan perkara -perkara yang membatalkan puasa dari terbit fajar hingga terbenam matahari berserta niat"

perkara yang membatalkan puasa ?
  • Memasukkan sesuatu benda ke dalam rongga yang terbuka dengan sengaja.
  • Memasukkan sesuatu ke dalam dubur (jalan belakang) atau qubul (jalan depan) dengan sengaja.
  • Muntah dengan sengaja (jika termuntah, tidak batal puasa).
  • Bersetubuh dengan sengaja, sekalipun tidak mengeluarkan mani.
  • Mengeluarkan mani dengan sengaja atau dengan jalan bersuka-suka seperti berpeluk cium dan sebagainya.
  • Kedatangan haid atau nifas.
  • Gila sekalipun hanya sekejap masa.
  • Mabuk atau pengsan sepanjang hari, dari terbit fajar hingga terbenam matahari.
  • Bersalin.
  • Murtad-iaitu orang yang keluar daripada agama Islam, sama ada dengan hati, perkataan atau perbuatan.
jadi , kalau kita makan / ambil supplement tu , bukan ke dah lari dari konsep berpuasa ? 
renung-renungkan dan selamat beramal :) 

okay itu je aku nak cakap . 
lapar perut so idea pun tak banyak :) 
jumpa lain kali 
babai semua . 

aipp , raya lambat lagi lah ;p puasa dulu okay ! 


Labels:


Copyright. All rights Reserved | syahirahyusri Official Blog ♥