orang sedang golek-golek(s)ㅎㅎ


Instagram
NOTICE ME SENPAI
SYA
[2♡17]-Currently doin Foundation in Law at UITM Dengkil.

$


Assalamualikum! Syahirahyusri - 19 - Blog about : personal life | blog tutorials & stuffs | short stories | girl stuffs


Entry About Link Stuff




Let's Click !



N♡te t♡ self :

The only thing you'll be sorry in the future is to do things without a purpose. Be rich, not only on numbers but focus more on experiences. Be strong, to know that failures are the keys to success. Be kind, it's our responsibility to build a better world. Be thankful, and you'll find happiness in little things. Greater things are waiting ahead, all you need is to believe, look forward and stay positive.

((always keep in touch))

Macam Mana Nak Rajinkan Diri Buat Nilam



assalamualaikum :)

ha, harini aku nak share somethin' kat korang semua . 

budak-budak sekolah mesti ada buku Nilam kan ;) 
and kalau yang jenis ulat buku tu aku faham dah mesti banyak buku nilam dorang . 
and how about yang malas ni pulak ? 

Sebab-sebab kemalasan nak buat Nilam ~

malas baca buku . lagi-lagi buku  jenis yang tebal-tebal -,- 
malas nak tulis sinopsis .... 
malas nak tulis pengajaran (ada buku yang takpayah buat pengajaran)
sebab korang memang jenis yang liat membaca ;)
terlalu banyak buku yang kena baca demi menyiapkan buku program bacaan nilam :< 
takde idea dan taktahu nak ringkaskan cerita yang dibaca .
✕ takde masa nak buat

okay senarai diatas adalah salah satu sebab yang menjadi punca kemalasan melanda para pelajar untuk buat Nilam ;) act, semua orang rasa macam tu . heh

so, apa kata korang cuba buat apa yang aku cadangkan . maybe boleh membantu korang dalam menyiapkan nilam ;) jangan lah sampai akhir tahun kosong je buku tu . 

Tips Untuk Rajin Buat Nilam ~

✓ cuba rajin-rajinkan diri korang dulu. dimana ada kemahuan , disitu ada jalan . 
✓ cari buku yang nipis-nipis. kalau boleh buku cerita kanak-kanak tu ha . hahaha
✓ cari buku yang ada sinopsis kat kulit belakang . 
✓ cuba cari kat internet sinopsis buku-buku terkini 
✓ rajin melangkah ke perpustakaan 
✓ kalau dah terdesak sangat-sangat , pinjam kawan-kawan . sharing is caring beb !
✓ baca genre buku yang korang minat je. tak minat takkan nak buang masa baca lak . sure, korang akan baca sampai ke muka surat yang terakhir . siap feeling-feeling lagi ><! 


haa ~ okay tak cadangan aku ? Hope dapat tolong korang semua ;)
sebenarnya , membaca ni best tau . kadangkala korang boleh jumpa ayat-ayat atau perkataan yang awesome :D! serta boleh belajar sesuatu yang baru . 
lagi menyeronokkan kalau korang dapat anugerah nilam . dapat naik pentas kan :> hahahahhaha ! 
kalau korang malas membaca , tak rasa ke yang hidup ni macam NOTHING ? 
knowledge is very important ! 
tapi , bab pinjam buku nilam kawan tu jangan lah selalu . nampak sangat takde usaha demi capai matlamat . benda senang je . bukan kena menghafal ~

Membaca jambatan ilmu . Ilmu pelita hidup ;) 

thanks for reading ! 

KEEP CALM and READ A BOOK 



Labels:


Copyright. All rights Reserved | syahirahyusri Official Blog ♥