orang sedang golek-golek(s)ㅎㅎ


Instagram
NOTICE ME SENPAI
SYA
[2♡17]-Currently doin Foundation in Law at UITM Dengkil.

$


Assalamualikum! Syahirahyusri - 19 - Blog about : personal life | blog tutorials & stuffs | short stories | girl stuffs


Entry About Link Stuff




Let's Click !



N♡te t♡ self :

The only thing you'll be sorry in the future is to do things without a purpose. Be rich, not only on numbers but focus more on experiences. Be strong, to know that failures are the keys to success. Be kind, it's our responsibility to build a better world. Be thankful, and you'll find happiness in little things. Greater things are waiting ahead, all you need is to believe, look forward and stay positive.

((always keep in touch))

FRIENDS



assalamualaikum :)
"Seseorang berada di atas agama kawannya."
Demikian pesan Nabi kita. 
Kenapa ya? 
Kita sangat terkesan dengan cara hidup siapa yang menjadi pendamping kita. Kita selalu cuba untuk memenuhi kepuasannya agar diri kita diterima sebagai kawannya.             
 Maka, Carilah kawan baik yang cara hidupnya selari dengan petunjuk al-Quran dan al-Sunnah. Carilah kawan baik yang kepuasan hidupnya diletakkan dengan memuaskan kehendak Allah.              
Nak cari di mana? Hmm, memang susah nak cari. Mudahnya, kita jadilah kawan yang terbaik untuk siapa sahaja yang hadir sebagai 'kawan' dalam hidup kita. Sayangi mereka. Tunjukkan mereka contoh terbaik. Disebabkan mereka 'istimewa'lah, Allah swt jumpakan kita dengan mereka. Jom, hargai kawan-kawan di sekeliling kita hari ini juga ! insyaAllah :)
Bagaimana menghargai? Jika tiada kreativiti, mintalah idea daripada Allah swt yang Maha Kreatif, sumber inovasi kita semua. Serulah nama-nama-Nya yang kreatif, Ya Kholiq, Ya Musowwir, Ya Badi'.
Terasa kreativiti-Nya sangat dekat, kan? alhamdulillah :)
       Kalau kawan tu tak beragama, macam mana? Berkawanlah dengan sesiapa sahaja. Namun untuk mengangkat seseorang sebagai 'kawan baik', perhatikanlah sungguh-sungguh agamanya.            
Apa kata ulama yang kita sayangi ?
Di dalam kitab Hidayatul Salikin, Imam Ghazali ada menyatakan: "Hendaklah kita memilih sahabat dengan 5 syarat."
Syarat-syaratnya ialah:
1.      Orang yang berakal : Berkawan dengan orang yang jahil akan menimbulkan persengketaan.
2.      Baik dari segi peribadi dan akhlaknya : Elakkan bersahabat dengan orang yang jahat dan buruk perangainya kerana ianya akan mempengaruhi kita.
3.      Orang yang soleh : Jangan berkawan dengan orang yang fasik kerana ianya akan sentiasa mengekalkan dosa yang besar dan kecil.
4.      Jangan berkawan dengan orang yang sangat kasih pada dunia : Kasih pada dunia di sini bermaksud sesuatu perkara yang bertentangan dengan suruhan Allah swt. Jika berkawan dengan orang yang sebegini, dia akan terikut-ikut dengan tabiat rakannya.
5.      Orang yang benar perkataannya : Janganlah suka berkawan dengan orang yang suka berdusta. Orang yang suka berdusta itu tidak dapat dipercayai agama dan dunianya. Demikian itu akan membawa kepada kebinasaan dunia.
- Artikel iluvislam.com


kadang-kadang kan , kita selalu fikir yang kita dah jumpa kawan yang baik untuk kita . tapi suatu masa, persahabatan itu akan dikhianati . kadang-kadang timbul salah faham diantara kawan-kawan baik. tapi kawan yang kita kutuk tu mungkin akan jadi peneman kita ;') seperti yang aku rasakan , entah atas dasar apa aku pilih kawan-kawan baik ;) aku kawan dengan sesiapa je . yang penting fahami aku , pendengar dan penyimpan rahsia yang baik, sayang aku bukan sebab lain dan ikhlas . tapi bila persahabatan itu semakin hari semakin renggang , aku rasa mereka dah TAK PERLUKAN AKU lagi ;') sebab , nobody care about me. nobody ask me how I feel. nobody wanna hear my feelings. nobody wanna wait me. nobody wanna do it something for me ;') and now I guess, im ready to find someone else that can be my friends :') I realize, yang aku sekarang dah kawan dengan orang yang aku tak suka dulu . maybe she's the best for me but I know , bukan semua persahabatan adalah SELAMANYA ! friends are not forever ;'>

Labels: ,


Copyright. All rights Reserved | syahirahyusri Official Blog ♥