orang sedang golek-golek(s)ㅎㅎ


Instagram
NOTICE ME SENPAI
SYA
[2♡17]-Currently doin Foundation in Law at UITM Dengkil.

$


Assalamualikum! Syahirahyusri - 19 - Blog about : personal life | blog tutorials & stuffs | short stories | girl stuffs


Entry About Link Stuff




Let's Click !



N♡te t♡ self :

The only thing you'll be sorry in the future is to do things without a purpose. Be rich, not only on numbers but focus more on experiences. Be strong, to know that failures are the keys to success. Be kind, it's our responsibility to build a better world. Be thankful, and you'll find happiness in little things. Greater things are waiting ahead, all you need is to believe, look forward and stay positive.

((always keep in touch))

-Girl's Talk- Bila Period Jangan ...



Assalamualaikum semua :)


Hari ni aku nak kongsi sesuatu :)
Hey girls, let me talk to you ! Mesti ada yang fikir bila period tak boleh buat ini , tak boleh buat itu ! hurm , leceh lah macam tu . Yo ,  jgn fikir negatif taw . Bile period sume aktiviti kita gegirl boleh buat tanpa risau . Sebenarnya aku pun kadangkala takut-takut nak melakukan aktiviti berenang, diet & jogging pada time period ni. Tapi pakar mengatakan sebenarnya ianya disebabkn oleh Hormon Progresteron yang buat kita jadi tak bersemagat nak buat aktiviti-aktiviti diatas. So , jum kita check-out apa sebenarnye di sebalik masalah yang kita hadapi ni =)

U+21AC.svg MAIN AIR / BERENANG

confirm jika you all meminta kebenaran untuk melakukan aktiviti mandi manda pasti dilarang oleh ibu mahupun nenek. alasannya, you all akan membuatkn air kolam menjadi keruh dan bertukar warna! hahaha...
U+21B1.svg pdahal secara teori, pembuluh darah yang terbuka dapat dikecilkan dengan adanya tekanan air. ini bermakna tak mungkin darah akan membanjiri kolam. Jadi takde alasan lagi untuk tak boleh mandi-manda kat kolam bila time period. cuma dinasihatkn jangan berendam terlalu lama kerana belum tentu kolam renang bebas dari kuman ! kuman boleh bersarang pada pad & menyebabkan Infeksi. :'O

U+21AC.svg TERUSKAN DIET =)

Mentang-mentang badan lemah & selera makan bertambah, you all makan bnyak-banyak tanpa berfikir banyak. Confirmlah makanan manis & bergoreng menjadi pilihan yang penting perut berisi. But perlu diingatkan ,time period kite akan berasa sakit kat bahagian perut sampai malas nak berjalan & jika terus melayan kerenah makan , bimbang berat badan akan be rtambah !
U+21B1.svg Pola makanan tak perlu berubah pada hari-hari biasa mahu pun time period. tapi ingat , you all memerlukan zat yag lebih untuk mencegah anemia. kurangkn garam & banyakkan makan buah, sayuran dan gandum untuk keseimbangan hormon dan tubuh.

U+21AC.svg TETAP BEROLAHRAGA/JOGGING

Period bukan alasan wajib digunakan untuk melarikan diri daripda berjoging. Malahan aktiviti ni wajib dilakukan time period.
U+21B1.svg syaratnya pilihlah aktiviti yang ringan seperti yoga atau joging. jangan memilih 3 aktiviti yang berat kerana time period banyak pembuluh darah yang terbuka sehingga aktiviti berat boleh jadi punca mengalami pendarahan. walaupun you all memilih yoga, pilih gerakan yang mudah & jgn lakukan hand stand kerana akan menyebabkan pendarahan.

U+21FB.gif Mitos !!! >.<

U+21DD.gif jangan percaya jika time period you all dilarang bersyampu , minum minuman berkhabonat atau berurut.

U+21F8.gif SYAMPU
You all wajib berSYAMPU saat menstruasi kerana hormon sedang  meningkat hingga peluh yang lebih banyak termasuk di kulit kepala. Eeee.. tak boleh bayangkan betapa busuknya bau rambut jika malas nak syampu.

U+21F8.gif MINUM AIR BERKHABONAT
lancar atau tak haid bukan bergantung pada hormon & bukan daripada apa yang diminum. You all tetap bebas untuk meminumnya janji jangan berlebihan kerana kandungan gula boleh menyebabkan obesiti.


U+21F8.gif BERURUT
salah ! jika dianggap berurut menyebabkan haid tak lancar. sebaliknya berurut itu mampu mengurangi cram, lebih-lebih lagi jika menggunakan aromaterapi yang juga mampu meredakan badmood you all tu ! =)

thanks reading =>




Labels:


Copyright. All rights Reserved | syahirahyusri Official Blog ♥